Kaksi kertaa enemmän vielä ja sitten lasku

Keskustelupalstoilla toistuu aina vain kina siitä, mitä sellaiset ilmaisut kuin ”kaksi kertaa enemmän” ja ”kaksi kertaa vähemmän” tarkoittavat ja mitä niiden pitäisi tarkoittaa.

No, nuohan tarkoittavat kaksinkertaista määrää ja puolta määrää. Niiden ei myöskään ”pitäisi tarkoittaa” yhtään mitään muuta sillä perusteella, että ne olisivat muka jotenkin pielessä matemaattisesti tai loogisesti. Ne ovat moitteettomia kaikin puolin. En esitä perusteluja, koska sekä kieli-ihmiset että matemaatikot ovat perustelut jo monta kertaa esittäneet.

Vähemmän mainittuna seikkana nostan esiin sen, että vaikka ilmaisujen logiikka olisikin pielessä, niitä ei tulisi tuomita kelvottomiksi sen vuoksi. Kieli ei ole loogisesti aukoton rakenne eikä missään nimessä pyri sellainen olemaan. Looginen kieli olisi luultavasti täysin käyttökelvoton ihmisten välisessä kommunikoinnissa.

Klassinen esimerkki kielen epäloogisuudesta on se, että ”sanopa muuta” ja ”älä muuta sano” tarkoittavat ihan samaa (’totta puhut’).

Kieli kehittyy ”omalla painollaan” vain niin loogiseksi ja täsmälliseksi kuin tarvetta on. Jokainen lause esitetään jossakin asiayhteydessä; tästä yhteydestä irrotettuna lausetta ei yleensä kannata arvioida ollenkaan. Kieli tarjoaa myös keinoja täsmentää silloin kun yksiselitteisyys on tärkeää.

Turhan työn välttäminen on matematiikan kantava ajatus, kuten olen kirjoituksissani esittänyt. Täten matemaatikkoakin miellyttää sellainen kieli, josta kaikki turha tauhka on karsittu!


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miksi matematiikkaa on?

Arvonlisäveron arviointi

3 · 4 ≠ 4 · 3?