Lyhentäminen kannattaa

Olen oppikirjatoimittajan työssäni huomannut, että käytännössä aina, kun oppimateriaalissa havaitaan ongelma, ratkaisuksi tarjotaan jonkin lisäämistä. Jos teksti on vaikeaselkoista, lisätään selostusta. Jos tehtäväsarjassa on puutteita, lisätään tehtäviä. Jos jokin aihe on puutteellisesti käsitelty, lisätään ehkä vielä yksi alaluku.

Poistaminen on jotenkin vaikeaa ja pelottavaa, vaikka se olisi monesti paras ratkaisu. Niinpä kaikki paisuu ja pöhöttyy. Oppimateriaalimaailman esimerkkinä mainittakoon, että siinä missä 1960-luvun lukiolaisella oli noin 400 sivua pitkää matematiikkaa opiskeltavanaan, 2020-luvun lukiolainen joutuu kahlaamaan läpi noin 2500 sivua.

Aihetta on tutkittu tieteellisestikin. Alle linkatulla sivulla käsitellään tutkimusta, jossa useimmat ihmiset mm. lisäsivät palikkarakennelmaan palikoita, kun heitä pyydettiin tekemään rakennelmasta tukevampi. Poistamiseen piti erikseen kannustaa, ennen kuin siitä tuli lisäämistä suositumpaa.

Why Our Brains Miss Opportunities to Improve Through Subtraction - Neuroscience News

Viimeaikainen hauska, menestyksekäs karsimisen tulos on lasten ns. potkupyörä. Kun poistetaan polkimet apupyörien lisäämisen sijaan, lapset oppivat nopeammin pyöräilemään.

Toimitustyössäni olen ottanut motokseni alla olevan. Se päättäköön tämän kirjoituksen (jonka pyrin pitämään lyhyenä).

Lyhentäminen kannattaa aina.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miksi matematiikkaa on?

Arvonlisäveron arviointi

3 · 4 ≠ 4 · 3?